Om BBK och Dataskyddsförordningen


Dataskyddsförordningen (GDPR)

Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den också kallas, innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och ersätter då personuppgiftslagen (PuL).

För BBK:s del innebär det att de uppgifter som vi registrerar och behandlar för våra medlemmar är namn och adress, telefonnummer och e-postadresser samt uppgifter om medlemmars båtar. Vidare behandlar vi uppgifter om medlemmars engagemang i föreningens aktiviteter såsom brygg- och varvsplatser, vakt- och arbetstjänst m.m.

Den rättsliga grunden för vår behandling av medlemmarnas personuppgifter är dataskyddsförordningens artikel  6.1 b som innebär att det föreligger att avtalsförhållande mellan BBK och  medlemmen då medlemskapet har beviljats.

De registrerades rättigheter

De personer vars personuppgifter behandlas, de registrerade, har ett antal rättigheter enligt dataskyddsförordningen. Dessa rättigheter innebär i korthet att de registrerade ska få information om när och hur deras personuppgifter behandlas och ha kontroll över sina egna uppgifter. Därför har de bland annat rätt att i vissa fall få sina uppgifter rättade, raderade eller blockerade, eller att få ut eller flytta sina uppgifter. De registrerades rättigheter har utökats, förstärkts och specificerats i dataskyddsförordningen jämfört med personuppgiftslagen.

Du kan läsa mer om detta i dataskyddsförordningens artiklar 12 och 13.

Dataskyddsförordningens texter

Du kan läsa förordningens kompletta text här.

Du kan också läsa motsvarande texter direkt på Integritetsskyddsmyndighetens (f.d. Datainspektionens) webbplats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.